top of page

CUMA NAMAZI

Hiç cuma namazına gittiniz

mi? Cuma namazının diğer namazlardan ne farkı vardır?

Cuma, müslümanların bayramıdır. Allahü teala, Cuma gününü Müslümanlara mahsus kılmıştır.

Cuma namazı, farz namazlardan olup, (Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat Cuma namazı Farz-ı ayın'dır.) Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cumanın farzı iki rekattır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır. Cuma günü herkes cuma namazına gitmelidir ve alışverişi bırakmalıdır.

Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farz kılınmıştır; kadınlara, kölelere, yolculara ve cemaata gelemeyecek kadar mazereti olanlara farz değildir. 

BİLGİ NOTU

Cuma namazı; akıllı, ergenlik çağına ulaşmış, camiye gitmeye engel bir sağlık sorunu bulunmayan, hürriyeti kısıtlanmamış, yolcu olmayan erkeklere farzdır.

Cuma namazı, cuma günü öğle namazının vaktinde; dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz, dört rekât da son sünnet olmak üzere on rekât kılınır. Cuma günü öğle vakti ezan okununca temiz elbiseler giyilerek camiye gidilir. Evde ya da camide abdest alınır. Önce öğle namazının ilk sünneti gibi dört rekâtlık ilk sünnet tek başına kılınır. Sonra caminin içinde bir ezan daha okunur. Ezan bitince imam minberden bir hutbe okur. Hutbede dinî, ahlaki, toplumsal vb. konularda cemaat bilgilendirilir, insanlara öğüt verilir. Sonra müezzin tarafından kamet getirilir. Ardından da imamla birlikte iki rekât cuma namazının farzı kılınır. Farzdan sonra dört rekât son sünnet tek başına kılınır. Bazı Müslümanlar, cuma namazından sonra dört rekât zuhr-u âhir, iki rekât da vaktin sünneti denilen namaz kılmaktadırlar.

BİLGİ NOTU

Cuma namazını kılanlar, o günün öğle namazını kılmazlar. Çünkü cuma namazı, o günün öğle namazı yerine geçer. Herhangi bir sebeple cuma namazını eda edemeyenler, o günün öğle namazını kılarlar.

ŞİMDİ CUMA NAMAZI NASIL KILINIR İZLEYELİM

ETKİNLİK

“Bir kimse güzelce abdest aldıktan sonra cumaya gelir, sessizce hutbeyi dinlerse üç gün fazlasıyla bir cumadan diğer cumaya kadar olan zaman içinde işlemiş olduğu günahları affedilir.” (Müslim, Cuma, 8.)

Sizce cuma günü, özellikle camiye gitmeden önce ve camide nelere dikkat etmemiz gerekir? Yukarıdaki hadisi de dikkate alarak görüşlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • White Instagram Icon

© Copyright 2023 by Elementary school. Proudly created with Wix.com

Contact Us

Tel: 123-456-7890

Email: info@mysite.com

Address

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

bottom of page