top of page
BAYBURT ÜNİVERSİTESİ

İLAHİYAT FAKÜLTESİ
NAMAZIN İNSANA KAZANDIRDIKLARI
NAMAZIN BİZE NE GİBİ FAYDALARI
VARDIR


Namaz, dinin direği olan çok önemli bir ibadettir. Bu ibadetin bireysel ve toplumsal birçok faydası bulunmaktadır. Örneğin insanın duygu dünyasını zenginleştirmesi, davranışlarını güzelleştirmesi, kişiye temizlik bilinci kazandırması ve zamanı planlamayı öğretmesi bu faydalar arasında sayılabilir.Namaz, Allah’ın (c.c.) huzuruna çıkmak, Rabb’imizle (c.c.) konuşmak, onunla aracısız bir şekilde iletişim kurmaktır. Her şeyin sahibi ve yaratıcısı olan Allah’a (c.c.) kul olduğumuzu hatırlamaktır. Yüce Yaradan (c.c.) ile doğ- rudan iletişim kurmak, onun kulu olmak insanın kendisini değerli hissetmesini sağlar, kişiye huzur ve mutluluk verir. Bizler namaza başlarken ellerimizi kaldırır, böylece dünyaya ait işleri arkamızda bırakırız. Her gün namaz kılarak dünyanın sıkıntılarından, meşgalelerinden bir süreliğine de olsa uzaklaşır, rahatlar, huzur buluruz. Tüm benliğimizle Rabb’imize (c.c.) yönelir, ona sığınırız. Cenab-ı Allah’ın (c.c.), zor durumda kalan kullarına yardım edeceğine, onları sahipsiz bırakmayacağına inanırız. Bu inanç bize güç, güven ve iç huzuru gibi güzel duygular kazandırır. Bizler namaz kılarak Rabb’imize (c.c.) olan sevgimizi, saygımızı, bağlılığımızı ve minnetimizi ifade ederiz. Allah’ın (c.c.) da kendisine yönelen kullarını sevdiğini biliriz. Bunu bilmek bizi rahatlatır, gönlümüzü huzurla doldurur. Günün belirli vakitlerinde namaz kılan, Rabb’inin huzuruna çıkan insan, Allah’ın (c.c.) her an kendisini görüp gözettiğini bilir. Kulu olmaktan şeref duyduğu, çok sevdiği Rabb’inin (c.c.) huzuruna günah işleyerek çıkmaktan hayâ eder. Onun razı olacağı hayırlı ameller işlemeye çalışır. Yalan, hile, dedikodu, iftira, haksızlık gibi kötü davranışlardan uzak durma konusunda özenli olur. Başkalarına yardım etmeye, dürüst ve güvenilir bir insan olmaya gayret eder. Namaz kılan insana güzel davranışların yakışacağını, kötü davranışların yakışmayacağını bilir. Böylece namaz, insanın güzel davranışlara yönelmesini, kötülüklerden uzak kalmasını sağlar.
YORUMLAYALIM
“(Resulüm!) Sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötü- lükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebût suresi, 45. ayet.)

Şimdi namazın bize kazandırdıkları nelerdir izleyelim
ETKİNLİK
Namazın bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir? Düşüncelerinizi aşağıya yazınız. ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
bottom of page